miercuri, 25 martie 2020

Dacă îți place cartea/seria asta... Îți va plăcea și cartea/seria aceasta (ediția distopică)


Bună, sunt o mare iubitoare de cărți distopice în special cele din categoria Young Adult.

Le citesc tot timpul. În fiecare an, în fiecare an încep cel puțin o serie nouă sau două și de-a lungul timpului am dat de destule care serii care seamănă între ele. Prin urmare m-am gândit să fac și eu aici acel Booktag care apare tot timpul pe booktube și anume: If you like this book, then you i"ll like this book.
Am adus cam două feluri de distopii: Distopii de aventură și thriller, două  dintre ele merg un pic (sau mai mult) către genul horror.
O să încep cu prima carte distopică citită de mine:
Eve de Anna Carey, o distopie de aventură.

Descrierea primului volum:
O fascinanta aventura distopica, petrecuta in 2032, la saisprezece ani dupa ce un virus mortal a sters aproape intreaga populatie de pe fata pamantului.
In ultima noapte petrecuta in scoala de fete unde este eleva, Eve descopera ceea ce se intampla in realitate cu absolventele - si soarta cumplita care le asteapta.
Evadand din singurul camin pe care il cunoscuse vreodata, ea porneste intr-o calatorie lunga, presarata cu piedici inselatoare, in cautarea unui loc in care sa poata supravietui. Pe drum il intalneste pe Caleb, un baiat rebel si dur, care traieste in salbaticie. Separata de barbati intreaga viata, Eve fusese invatata sa se teama de acestia, dar Caleb ii castiga treptat increderea… si inima.
Cand soldatii incep sa ii vaneze, Eve trebuie sa aleaga intre adevarata dragoste si propria ei viata.
Evocativa, romantica si uneori inspaimantatoare, Eve este primul roman dintr-o noua trilogie captivanta, cu o eroina de neuitat.


Am citit toată trilogia și mi-a plăcut - cu excepția ultimului volum, care să fiu sinceră nu mi-a plăcut deloc - bine, nu la nebunie. Ca să fiu din nou sinceră trilogia asta nu mi se pare spectaculoasă în vreun fel. Personajele sunt simple, dar ușor de simpatizat. Eve nu este vreo Katniss, lumea construită de autoare lasă de dorit, dar cu toate acestea seria este scurtă, ușor de citit și foarte enjoyiable. Sunt sigură că celor care au citit-o le-a plăcut măcar puțin, deci dacă deja ați citit trilogia aceasta, va plăcut și vă este chiar și doar un pic dor de ea: Vă recomand: 
Trilogia The Chemical Garden de Lauren Destefano.

Descriere:
By age sixteen, Rhine Ellery has four years left to live. She can thank modern science for this genetic time bomb. A botched effort to create a perfect race has left all males with a lifespan of 25 years, and females with a lifespan of 20 years. Geneticists are seeking a miracle antidote to restore the human race, desperate orphans crowd the population, crime and poverty have skyrocketed, and young girls are being kidnapped and sold as polygamous brides to bear more children.

When Rhine is kidnapped and sold as a bride, she vows to do all she can to escape. Her husband, Linden, is hopelessly in love with her, and Rhine can't bring herself to hate him as much as she'd like to. He opens her to a magical world of wealth and illusion she never thought existed, and it almost makes it possible to ignore the clock ticking away her short life. But Rhine quickly learns that not everything in her new husband's strange world is what it seems. Her father-in-law, an eccentric doctor bent on finding the antidote, is hoarding corpses in the basement. Her fellow sister wives are to be trusted one day and feared the next, and Rhine is desperate to communicate to her twin brother that she is safe and alive. Will Rhine be able to escape--before her time runs out?

Together with one of Linden's servants, Gabriel, Rhine attempts to escape just before her seventeenth birthday. But in a world that continues to spiral into anarchy, is there any hope for freedom

Deocamdată am citit doar prima carte, care se numește Wither acum doi ani și mi-a plăcut mult, chiar mai mult decât Eve.

De ce seamănă? 
- În ambele serii există un virus care domină sau a dominat lumea. 
În Eve o mare parte dintre adulți au murit din cauza molimei, în timp ce în The Chemical Garden un alt virus  permite populației feminine să trăiască doar douăzeci de ani, în timp ce cea masculină trăiește douăzeci și cinci de ani.
- în ambele trilogii marea ambiție a guvernului a fost să găsească o metodă pentru a extinde populația.

Ambele eroine sunt două fete simple care vor să scape din situațiile în care se află și să găsească refugiu. Nu sunt experte în arme, ori arte marțiale.

-Ambele trilogii nu au nimic ieșit din comun: nu au lumi extrem de bine construite, nu au eroine memorabile, nu sunt alerte, dar sunt adictive. Vrei să termini de citit.

O să continui comparaţiile cu o serie foarte dragă mie și cu o alta a cărei prim roman mi-a plăcut mai puțin, dar acum citesc volumul doi și incepe să îmi placă și anume: Seria Unwind de Neal Shusterman

Descrierea primului volum

Connor, Risa, and Lev are running for their lives.

The Second Civil War was fought over reproductive rights. The chilling resolution: Life is inviolable from the moment of conception until age thirteen. Between the ages of thirteen and eighteen, however, parents can have their child "unwound," whereby all of the child's organs are transplanted into different donors, so life doesn't technically end. Connor is too difficult for his parents to control. Risa, a ward of the state, is not enough to be kept alive. And Lev is a tithe, a child conceived and raised to be unwound. Together, they may have a chance to escape and to survive. 

și seria: Minți Primejdioase de Alexandra Bracken
DESCRIEREA PRIMULUI VOLUM


In ziua cand a implinit zece ani, Ruby s-a trezit simtind ca inauntrul ei s-a schimbat ceva. Ceva atat de ingrijorator, incat parintii ei au inchis-o in garaj si au chemat politia. Ceva din pricina caruia a fost trimisa la Thurmond, o „tabara de reabilitare“ guvernamentala, cu conditii foarte aspre. Desi a supravietuit bolii misterioase care a omorat aproape toti copiii din America, Ruby si ceilalti supravietuitori au descoperit ceva si mai rau: ca au puteri infricosatoare pe care nu le pot controla.
Acum, la saisprezece ani, Ruby se numara printre cei periculosi.
Cand iese la iveala adevarul despre capacitatile ei — adevar pe care l-a ascuns de toata lumea, pana si de autoritatile taberei —, Ruby abia reuseste sa scape cu viata din Thurmond si se alatura unui grup de fugari care au scapat si ei din tabara: Zu, o fata bantuita de trecutul ei, Chubs, un geniu taciturn, si Liam, liderul lor neinfricat, care se indragosteste de Ruby. Dar, in drum spre ultimul refugiu pentru tinerii ca ei, Ruby trebuie sa ia o decizie extrem de dificila, care poate insemna renuntarea la singura ei sansa de a duce o viata normala.


Abia acum îmi dau seama că trebuia să le așez fix invers având în vedere că Minți Primejdioase e cea publicată la noi și nu Unwind, cel puțin pentru moment. Dar știți cum e omul incepe întotdeauna cu ce-i e mai drag.
Dar dacă va plăcut trilogia Alexandrei Bracken, puteți încerca liniștiţi seria Unwind. Știu că mulți compară The Darkest Minds cu seria Spulberă-mă de Tahereh Mafi, însă eu le-am citit pe amândouă și în afara faptului că ambele sunt distopii care au protagoniști cu superputeri, câteva asemănări dintre Ruby, Juliette și Warner și Clancy cred că sunt total diferite. Alte structuri, altă poveste, altă scriere, etc.

De ce seamănă The Darkest Minds mai mult cu Unwind decât cu Shatter me? 
- Copii care sunt considerați monștrii periculoși de către cei din jur (în Minți Primejdioase pentru că au superputeri, iar în Unwind pentru că sunt delincvenți, rebeli și răi)
- Un grup de adolescenți care se întâlnesc printr-o coincidență și fug împreună de soarta oribilă pe care le-o pregătesc guvernul.
- Un guvern care le ordonă cetățenilor să-și dea copii pe mâinile lor.
- Părinți care nu au nicio problemă in aș trimite copiii mai mult sau mai puțin către moarte, respectiv pe mâna sistemului.
- Povești sfâșietoare despre părinți fără inimă, cruzi care își lași copii în urmă respectiv aceeași încărcătură emoțională.

Unwind e mai întunecată, în comparație cu Minți Primejdioase, dar și alte distopii. Seria a urcat pe locul doi în topul seriilor  mele distopice mai exact de la volumul doi. Primul înclină ușor către genul horror, iar celelalte trei volume merg oarecum cum mai mult spre genul menționat mai sus.
Volumele doi și patru sunt preferatele mele, deoarece sunt șocante. 
Seria tratează subiecte precum traficul de carne vie în adevăratul sens al cuvântului, dar și prietenia.
Primul volum din Minți Primejdioase mi s-a părut o carte plictisitoare și greoaie de citit pentru un Ya și repet teribil de plictisitoare, cel puțin pentru un volum care este promovat ca fiind un thriller distopic  cred că este de fapt o distopie de aventură, cinci scene de acțiune nu transformă o carte în thriller, iar cele două personaje principale mi s-au părut neoriginale, șterse, palide și nu în ultimul rând prea inimoase pentru lumea în care își trăiesc coșmarul, pe când personajele din Unwind mi se par mult mai carismatice. Să știți că acum citesc volumul doi din Minți Primejdioase și mi se pare mai bun decât primul din anumite puncte de vedere Dar și chiar și cu toate criticile date văd în seria Minți Primejdioase un pic de potențial cât de mic. Cred totuși că problema principală este stilul autoarei.
De la primul volum din Unwind am avut așteptări ieșite din comun înainte să-l citesc, deci cred că de asta i-am dat 3 stele în stele din 5, dar restul seriei a fost exact cum mi-am dorit.


Trecând la a treia comparație… 


 Dacă ai citit trilogia Legenda de Marie Lu și ţi-a plăcut, ar trebui sigur să incerci cu încredere dilogia The Murder Complex de Lindsay Cumings.
Descrierea primului volum
An action-packed, blood-soaked, futuristic debut thriller set in a world where the murder rate is higher than the birthrate. For fans of Moira Young’s Dust Lands series, La Femme Nikita, and the movie Hanna.

Meadow Woodson, a fifteen-year-old girl who has been trained by her father to fight, to kill, and to survive in any situation, lives with her family on a houseboat in Florida. The state is controlled by The Murder Complex, an organization that tracks the population with precision.

The plot starts to thicken when Meadow meets Zephyr James, who is—although he doesn’t know it—one of the MC’s programmed assassins. Is their meeting a coincidence? Destiny? Or part of a terrifying strategy? And will Zephyr keep Meadow from discovering the haunting truth about her family?

Action-packed, blood-soaked, and chilling, this is a dark and compelling debut novel by Lindsay Cummings.

De ce?
Pentru că:
- Este distopie.
- Se concentrează pe două personaje principale fată-băiat  din lumi diferite care se întâlnesc și află secrete uriașe despre lumea în care trăiesc.
Luptă împotriva celor răi.
- instalove.
- Meadow seamănă cu June.
- Zephyr seamănă cu Day puțin.
- Mulți răufăcători.

Notă: Să știți că lumea distopică este mult mai șocantă decât în Legenda și mai bine construită și unii dintre răufăcători sunt criminali în serie psihopaţi, iar dilogia este plină de răsturnări de răsturnări de situație.

P.S A treia carte din imagine (cea cu copertă roz-albastru) The Fear Trials este o nuvelă prequel.


Iar dacă vreți variante fantasy, fiind în același timp distopice oarecum pentru seria Legenda, iată:
Dilogia Acest Cântec Neîmblânzit

Descriere Acest Cântec Neîmblânzit

Kate Harker și August Flynn sunt moștenitorii unui oraș divizat – un oraș în care violența de zi cu zi a dat naștere unor monștri cât se poate de reali. Tot ceea ce își dorește Kate este să fie la fel de nemiloasă precum tatăl ei, care obligă oamenii să îi plătească pentru protecția pe care le-o oferă împotriva întunericului neînduplecat. Tot ceea ce își dorește August este să devină uman, cu o inimă tot atât de bună precum cea a tatălui său, și să joace un rol mult mai important în sprijinirea celor inocenți – însă cum poate dacă el este chiar unul dintre monștri? Unul care poate să fure sufletul cuiva cu un simplu acord al muzicii? Când se ivește ocazia de a o putea supraveghea pe Kate, care tocmai ce a fost dată afară de la cea de a șasea școală și se întoarce astfel acasă, August se dedică în întregime misiunii sale.

Victoria Schwab creează cu măiestrie atmosfera unei metropole tulburate și efervescente, în care eroii sunt puși în fața luptei cu monștrii de pretutindeni – atât cei care îi copleșesc în jur, cât și cei dinlăuntrul lor…
Și seria Elias și Spioana Cârturarilor (4 volume)



Descriere Elias și Spioana Cârturarilor
Elias este cel mai bun soldat al Academiei militare a Imperiului – şi, în secret, cel care îşi doreşte cel mai puţin să se afle acolo. Aflat pe punctul de a dezerta, se vede obligat să participe la o competiţie nemiloasă al cărei câştigător va fi desemnat împărat.  
Laia face parte din clanul Cărturarilor, înrobit de mulţi ani de către Războinici. Când fratele ei este arestat sub acuzaţia de trădare, Laia ia legătura cu mişcarea de rezistenţă împotriva asupritorilor, în speranţa că îi vor elibera fratele. În schimbul ajutorului, rebelii îi cer să se strecoare în Academie şi să spioneze pentru ei.
Când Elias şi Laia se întâlnesc, îşi vor da seama că legătura dintre ei este mult mai puternică decât ar fi crezut vreodată şi că soarta Imperiului se află în mâinile lor. Destinele li se încrucişează într-o poveste care se citeşte cu sufletul la gură, despre curaj, iubire, loialitate şi libertate, într-o lume în care totul le este potrivnic.
„M-a dat gata… O carte întunecată, complexă, vie, romantică – aşteptaţi-vă să vă simţiţi complet transportaţi.“  MTV.com

„Un lucru pot spune cu siguranţă: n-o poţi lăsa din mână. La un moment dat, pur şi simplu n-o mai poţi lăsa din mână. Sabaa Tahir este o scriitoare bună, dar mai ales este o povestitoare foarte bună.“ The Huffington Post
Cam același asemănări cu Legenda doar că lumi fantasy cu bază distopică.
A patra comparație este...

Dacă ţi-a plăcut seria Divergent de Veronica Roth și ți-e dor de ea, poți încerca trilogia The Testing de Joelle Charbonneau

Descrierea The Testing

Keep your friends close and your enemies closer. Isn’t that what they say? But how close is too close when they may be one and the same?

The Seven Stages War left much of the planet a charred wasteland. The future belongs to the next generation’s chosen few who must rebuild it. But to enter this elite group, candidates must first pass The Testing—their one chance at a college education and a rewarding career.

Cia Vale is honoured to be chosen as a Testing candidate; eager to prove her worthiness as a University student and future leader of the United Commonwealth. But on the eve of her departure, her father’s advice hints at a darker side to her upcoming studies--trust no one.

But surely she can trust Tomas, her handsome childhood friend who offers an alliance? Tomas, who seems to care more about her with the passing of every gruelling (and deadly) day of the Testing.

To survive, Cia must choose: love without truth or life without trust.

De ce ?
- Aceeași scenă de început: Fata pregătită de mama ei in oglindă.
- Eroine similare detarminate amândouă să se încadreze în societate, însă spre deosebire de Tris, Dacă Cia s-ar încadra într-o facţiune ar fi sigur erudiție.
- Prietenii și trădări.
- Evenimente neprevăzute.



Cam atât deocamdată cândva am de gând să pregătesc și o a doua parte, am văzut câteva serii care mi se pare că seamănă cu Delirium de Lauren Oliver, de exemplu după ce voi citi și seriile acelea voi face și o partea a două, după ce citesc și trilogia The Hunger Games, termin seria Shatter me cu siguranță voi mai face comparații. 
Sper să vă fie de folos articolul dacă vă e dor de seriile și trilogiile voastre distopice preferate și căutați ceva similar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu