duminică, 18 iunie 2017

Recenzie: Corazón De Fuego (Blood Red Road) de Moira Young (Trilogia Dust Lands #1)











Date tehnice:

Carte citită de mine în limba: Spaniolă
Titlu în spaniolă: Corazón De Fuego
Titlu original: Blood Red Road
Autor: Moira Young
Titlu românesc: Nu a apărut (încă) la noi *Sad Face. *
Serie? Da, trilogie, mai exact.
Editură Oficială: Margaret K. McElderry Books
Editura spaniolă: Editorial Montena
Număr de pagini: 432


Număr de pagini Oficial: 452
Face parte din trilogia? Dust Lands.
Genul: Post apocaliptic/
distopie/ aventură/ thriller.
Dată apariției oficiale: 7 Iunie 2011
Anul apariției în Spania: 2012
Citită în format: Ebook






Sinopsis





Saba has spent her whole life in Silverlake, a dried-up wasteland ravaged by constant sandstorms. The Wrecker civilization has long been destroyed, leaving only landfills for Saba and her family to scavenge from. That's fine by her, as long as her beloved twin brother Lugh is around. But when four cloaked horsemen capture Lugh, Saba's world is shattered, and she embarks on a quest to get him back.
Suddenly thrown into the lawless, ugly reality of the outside world, Saba discovers she is a fierce fighter, an unbeatable survivor, and a cunning opponent. Teamed up with a handsome daredevil named Jack and a gang of girl revolutionaries called the Free Hawks, Saba's unrelenting search for Lugh stages a showdown that will change the course of her own civilization.Sinopsis


Saba has spent her whole life in Silverlake, a dried-up wasteland ravaged by constant sandstorms. The Wrecker civilization has long been destroyed, leaving only landfills for Saba and her family to scavenge from. That's fine by her, as long as her beloved twin brother Lugh is around. But when four cloaked horsemen capture Lugh, Saba's world is shattered, and she embarks on a quest to get him back.
Suddenly thrown into the lawless, ugly reality of the outside world, Saba discovers she is a fierce fighter, an unbeatable survivor, and a cunning opponent. Teamed up with a handsome daredevil named Jack and a gang of girl revolutionaries called the Free Hawks, Saba's unrelenting search for Lugh stages a showdown that will change the course of her own civilization.



Cum am găsit cartea

Anul trecut am făcut o recenzie la cartea Vocea Pumnalui (Trilogia Pe Tărâmul Haosului, volumul unu) mai
țineți minte când v-am
menționat în recenzie, că am găsit cartea Vocea Pumnalui de Patrick Ness, prin intermediul altei cărți asemănătoare pe care am început-o și nu am continuat-o din cauza stilului de scriere?
E bine, despre Blood Red Road, vorbeam.
Prin anul 2014, la câteva luni după ce mi-am făcut contul de Goodreads, am găsit o fată care adoră același cărți distopice care mi-au intrat și mie în suflet (Delirium și Divergent) și pentru că Under The Never Sky era o prioritate pentru mine atunci, am căutat cartea în lista fetei cu gusturi bune și am văzut că utilizatoarea i-a dat o singură steluță cărții și a scris în recenzie că Under The Never Sky, i-a fost recomandată pentru că e fană Blood Red Road, Fiindcă,  cineva consideră că aceste două serii semănă între ele. Fata a spus, printre multe detalii că B.R.R e una dintre cărțile ei preferate și că Under The Never Sky este o mare prostie.
Cum aveam gusturi comune, am încercat să citesc puțin din carte și mi-am dat seama că nu-mi place limbajul in care este scrisă și am decis s-o abandonez  —  cea mai proastă decizie pe care am luat-o eu vreodată — tratând -o cu superficialitate.
Restul poveștii despre decizia mea îl puteți afla mai jos...


Părerea mea






Am început cartea pentru prima oară în 2015 în limba spaniolă (engleza mea nu e prea grozavă, în timp ce în spaniolă am citit vreo 21 de cărți până acum) am abandonat romanul după doar vreo două sau trei zile pentru că mi se părea o crimă din partea autoarei — atât faptul că a ales să își calce în picioare propia limbă pentru a da o voce  personajului său principal, una foarte diferită fața de alte personaje YA întâlnite în distopie — cât și faptul că orice traducător sau editor care trebuie să dea viață cărții ei, este obligat să își distrugă și el propia limbă într-un fel sau altul în încercarea de a apropia traducerea de versiunea originală. Am terminat cartea în Februarie (da, știu am întârziat cam mult) și am ales să-i fac o recenzie, pentru a încerca s-o aduc cât de cât în fața publicului român. Am avut o conexiune cu această carte, încă de când am văzut descrierea pe Goodreads. Am știut că o voi iubi, un lucru similar mi s-a întâmplat și în 2013 când am găsit pentru prima oară seria Delirium. Am simțit că va deveni seria mea preferată și așa a fost, doar că după ce am citit câteva fragmente din Blood Red Road, am hotărât că instinctul meu mă înșeală.
NJ M-A ÎNȘELAT!
EU M-AM ÎNȘELAT, IGNORÂNDU-MI INSTINCTUL!
Am reluat-o în 2017 pentru că am realizat că oricât de multe cărți aș citi gândul meu e tot la ea.






Fără niciun fel de exagerare cred că Blood Red Road sau Corazón De Fuego este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit eu vreodată, da ați citit bine și nu glumesc.
Cartea m-a absorbit, m-a lăsat fără aer. După primele douăzeci pagini scrisul nu mai îmi părea deloc neobișnuit, am sărit peste greșelile gramaticale cu nerușinare, e adevărat că în spaniolă gramatica nu are atâtea găuri ca în original, dar în anumite cuvinte tot există litere lipsă, am uitat de ele.


 Am uitat unde locuiesc, ce se întâmplă în jurul meu,  chiar și cum mă cheamă, și am aterizat pur și simplu în deșert și mărturisesc că nu multe cărți reușeșc să facă asta cu mine, doar cele cu adevărat mărețe. În secunda următoare eram pur și simplu in spatele eroinei urmărind acțiunea unei cărți cinematice, spectaculoase. Da, multe laude puține explicații asta îmi veți spune, deci haideți să vă explic care e treaba cu romanul.
Saba, este o fată de 17 ani care trăiește în Silverlake, un loc unde cărțile și școlile au dispărut de mult. Sunt o adevărată istorie și cred că de asta autoarea a ales să scrie cu atât de multe lipsuri pe plan ortografic, pentru că voia să scoată în evidență pronunția dezechilibrată și lipsă de educație a eroinei și nu, nu doar ea vorbește precar, ci toate personajele din carte.
 Numele Silverlake, este unul ironic având în vedere că zona este deșertică zguduită des de furtuni de nisip, apa e din ce in ce mai rară și hrana la fel, setea omorând toate viețuitoarerele, dar cu toate astea Saba nu se plânge. Este învățată să lupte pentru supraviețuire de mică. Își trăiește viața alături de familia ei — Un frate geamăn — Lugh îl cheamă — care reprezintă lumina vieții ei și care culmea nu-i seamănă deloc fizic, un tată care la prima vedere pare sărit de pe fix și o surioară de nouă ani, pe care ea o urâște. Cu toate că viața ei nu este ușoară, Saba este fericită pentru că îl are pe Lugh lângă ea. El reprezintă pentru ea sensul vieții.
Când cinci bărbați misterioși cu pelerine, apar dintr-o dată aduși de-o furtună puternică de nisip și îi răpesc pe Lugh, fără a da nici măcar cea mai mică explicație nimănui. Lumea fetei se prăbușește. Saba este gata să facă absolut orice pentru a-și găsi fratele. Ea pornește într-o călătorie sângeroasă, plină de pericole, împreună cu animalul ei de companie, o cioară pe nume Nero.




 Pe drum întâlnește oameni meschini care  o trimit către chinuri neașteptate, îi intind capcane  și atunci primul ei obiectiv, devine supraviețuirea.
Eroina trebuie în primul rând să rămână în viață, dacă vrea să își salveze fratele.
Lumea din carte amintește de filmele Western, cu cowboy care poartă pălării pe cap și pistoalele la brâu. Amintește și de filmul MadMax, iar atmosfera te face să te gândești la filmele cu gladiatori.
Saba este un personaj, solid din toate punctele de vedere, bine construit. Este ambițioasă și foarte umană. Nu este perfectă precum multe eroine pe care poate le găsim prea des în cărți. Este încăpățânată,  sălbatică needucată, irascibilă.
Dar, știe întotdeauna ce își dorește, este ambițioasă, puternică, sigură pe sine în cea mai mare parte a timpului. Spre deosebire de alte eroine din literatura Young Adult nu își dorește să salveze întreagă lume, ci doar sa rămână în viață și să știe că fratele ei este în siguranță.
Își iubește familia mai mult decât orice și în ciuda faptului că nu a fost la școală, are o inteligență nativă foarte dezvoltată. Știe întotdeauna când și cum trebuie să acționeze.
Ia decizii greșite, dar și corecte de-a lungul aventurii ei. Acțiunea cărții nu este chiar constantă, dar nu este nici lentă, este una foarte bine echilibrată. Sunt zeci pagini în care personajele doar călătoresc, dar mie nu mi s-a părut deloc plictisitor, mi s-a părut logic, având în vedere că vorbim despre un roman care ilustrează călătoria sângeroasă a unei fete. Unele capitole încep lent, dar se termină într-un punct în care cititorul rămâne cu inima în gât. Într-o secundă personajele călătoresc și peste următoarele zece pagini tu ca cititor rămâi cu  gura căscată din cauza unui eveniment brusc și brutal, care pur și simplu te izbește dintr-o dată În față. În carte există și o poveste de dragoste extrem de pasională.
De alungul aventurii Saba își face prieteni foarte loiali, care o ajută chiar și când ea nu își dorește să fie ajutată, dar își face și dușmani puternici care vor s-o vadă tăvălindu-se în genunchi de durere. Își găsește dragostea, învață ce înseamnă să îți pierzi prietenii dragi.


Întâlnește monștrii gigantici care ies din pământ și sunt gata oricând să ucidă.




Cartea are într-adevăr câteva asemănări vizibile cu Vocea Pumnalului de Patrick Ness:
  -Ambii eroi pleacă in călătorii fără să aibă prea multe informații.
--Ambii eroi pleacă alături de animalele lor de comapanie, în aventura după ce viețile li se schimbă brusc, amândoi evoluează în călătoriile vieții lor și amândoi află secrete înfiorătoare despre lumile în care trăiesc.
Blood Red Road, totuși este un roman mai sângeros, are un ritm mai rapid, mult mai rapid, din punctul meu de vedere. Deși, am văzut doar filmele The Hunger Games, deocamdată, protagonista din Blood Red Road și devotamentul pentru propia ei familie, mi-a amintit și mie puternic de Katniss Everdeen, eroina care a făcut istorie deja în literatura YA. Un alt aspect prin care romanul Moirei Young se diferențiază de alte romane de genul ăsta, este numărul de capitole și lungimea lor. Cartea conține 452 de pagini și doar nouă capitole.
Primul capitol conține 70 de pagini, cel mai mic capitol este cel de-al doilea care are între 7 și 10 pagini, cel mai mare are 100 și ceva de pagini.





Puncte forte: Am lăudat, deja romanul repetând unele chestii preferate de câteva ori.
Dar, sunt unele lucruri de care am uitat:
- Mi-a plăcut faptul că Saba, deși este un personaj, solid, uman, bine conturat de la primele pagini ea totuși evoluează chiar sub ochii noștri. Astfel neavând nevoie de al doilea sau al treilea roman pentru a vedea-o crescând.
- Atmosfera cărții care înghite cititorul.
- Sora lui Saba de noua ani Emmi și felul în care evoluează relația dintre cele două.


 Puncte slabe: Singurul aspect care a dezechilibrat puțin din perfecțiunea este lipsă construcţiei ds lumi. Când vine vorba de lumea în care este situată cartea, cele patru întrebări principale rămân fără răspuns, suspendate în aer: Când? Cum? De ce? Unde? În acest volum autoarea nu ne spune, cum s-a format această lumea a ei, cum a ajuns muribundă sau de ce. Nu aflăm, dacă-i doar o lume fantezistă fără nicio bază din lumea reală. Nu știm dacă e vorba doar de o lume fantasy și atât.
 
Concluzie






Romanul este exploziv, repet. Sângeros.
 Este dramatic, surprinzător, emoționant, complex și destul de plin de răsturnări de situație. Nu știu dacă v-aș putea recomanda să-l citiți în engleză. Sincer, mi-e teamă că o să ajungeți să judecați cartea doar pe baza stilului de scriere și o să ignorați complet scenariul, la fel cum am făcut eu cu doi ani în urmă. V-aș recomanda dacă puteți să încercați s-o citiți într-o limbă cât mai apropiată de limba Română, Spaniolă, Italiană, poate Franceză, fiindcă în alte limbi găurile gramaticele, cum le numesc eu nu sunt așa de adânci cum sunt în original.




Unde puteți găsi romanul și restul trilogiei



Dacă recenzia mea a fost suficient de atrăgătoare și v-a trezit interesul pentru carte, o găsiți pe site-ul celor de la Book-Express, disponibilă atât în engleză, cât și în spaniolă.
Oricum, eu îmi doresc cu ardoare să văd întreaga trilogie și la noi, pentru că deși are ceva popularitate în America și poate și în alte țări, cred cu tărie că merită mult mai multe laude!








Trailere


































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu