sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Recenzie: Legend de Marie Lu (Seria: Legend, volumul 1)


Descriere: Coasta acoperită de ape a fostului oraş Los Angeles. Două naţiuni care se războiesc – Republica şi Coloniile.


Născută într-o familie de elită, într-unul dintre cele mai bogate districte ale Republicii, June e un copil-minune de cincisprezece ani. Ascultătoare, pasionată şi dedicată ţării ei, o aşteaptă o carieră de succes în rândurile armatei Republicii.


Născut în mahalalele unui sector al Republicii, Day este cel mai căutat infractor din ţară, deşi are doar cincisprezece ani. Însă motivele lui s-ar putea să nu fie atât de rele pe cât par.


Venind din lumi diferite, June şi Day nu au niciun motiv să se întâlnească – asta până când fratele lui June este omorât, iar Day devine principalul suspect. Angrenaţi într-un joc de-a şoarecele şi pisica, Day încearcă să asigure supravieţuirea familiei sale, iar June vrea să răzbune moartea fratelui ei. Însă, în mod cu totul neaşteptat, cei doi descoperă adevărul despre împrejurările întâlnirii lor, dar şi măsurile sinistre pe care ţara lor e dispusă să le ia pentru a-şi păstra secretele.


Cu acţiune non-stop, suspans şi romance, fascinantul roman al lui Marie Lu le va aduce cititorilor momente pline de emoţie, o lectură pasionantă şi trăiri de intensitate maximă!


ROMAN RECOMANDAT DE:


Kirkus Reviews

Publisher’s Weekly

Booklist

VOYA

Library media Connections


„Un thriller fascinant, plasat într-un Los Angeles distopic… O aventură aproape cinematografică, ai cărei eroi sunt fermecători şi convingători.” – Kirkus Reviews


„Legend îşi merită cu prisosinţă toate laudele.” – The New York Times Book Review


„Debutul lui Lu este uluitor” – Publisher’s Weekly


„Romanul distopic al lui Lu este o „Legendă” în devenire.” – USA Today


MARIE LU s-a născut lângă Shanghai, dar s-a stabilit în statul american Texas şi şi-a făcut studiile la University of Southern California. A lucrat ca art director la o companie producătoare de jocuri video, iar Legend este primul ei roman, inspirat din filmul Mizerabilii. Prodigy, următoarea carte a seriei, va apărea la începutul anului 2013.

Drepturile de ecranizare ale romanului Legend au fost cumpărate de către CBS Films, producători fiind cei care au semnat şi seria Twilight.

P.S. Descrierea este  luată de pe blogul eduturii Leda.

Părerea mea:

Am terminat cartea prin vară, dar n-am avut timp să fac recenzia, pe care chiar mi-am dorit să o fac, fiindcă, nu s-au făcut prea multe recenzii la ea pe blogurile cititorilor din România.

Acest roman trebuia să apară la editura Leda, incă de prin vara anului 2012, dar nu  s-a mai întâmplat.
Sincer, eu am auzit de această carte prima oară acum câteva luni - pe la începutul sau mijlocul acestui an - o prietenă virtuală de pe Goodreads mi-a spus că-i aşteaptă apariţia la noi. Ei, bine atunci m-a fulgerat curiozitatea. Am căutat-o şi i-am citit descrierea. Şi pentru că după ce-am citit Divergent mi-am dat seamă că sunt extrem de pasionată de distopiile combinate cu Thriler, în mine s-a născut un chef nebun de-a o citi. Am cautat-o în spaniolă şi am găsit, nu numai  prima carte, ci toată seria.  La început mi-a fost frică să o citesc, căci mă temeam că va dura mult până s-o finalizez, deoarece, această ar fii fost a treia lectura în spaniolă, (pentru mine) iar pe celelalte din urmă le-am terminat lent.  Dar, curiozitatea m-a torturat: Adormeam cu gândul la ea, mă trezeam întrebându-mă:  ce acţiune ar putea avea? Aşa că, n-am mai anulat-o şi mi-am mi-am spus: ce va fii, va fii.

Mi-a plăcut foarte mult, vreau să vă spun că este pe locul 2 în topul distopiilor mele preferate.  Distopia este genul meu preferat. In general sunt tentată să citesc orice fel de distopie, dar cele thriler mă atrag cel mai mult şi prin urmare nu pot să le las din mână. Şi Legend este exact ceea ce-mi doream să citesc  Cei de la Leda, ar avea mult de câştigat dacă s-ar ţine de promisiune şi ar aduce  această serie şi la noi. Are acţiune rapidă, personaje creionate, cu grijă, tipice celor care ar trebui găsite  în romanele distopice.  


- June:


 Este personajul feminin. Şi la început este convinsă că trăieste într-o lume ideală, dar ea evoluează, foarte rapid. Dându-şi seamă că lumea în care trăieşte nu este chiar perfectă si ajunge să se întoarcă în potriva ei.

In lumea distopica creata de Marie Lu la zece ani copii sunt obligaţi să dea un test. Daca au un punctaj bun la test pot lucra pentru fortele militare, dacă iau un punctaj scăzut sunt duşi in laboratoare unde se fac experimente pe ei.  June, este un fenomen, pentru c-a obtinut cel mai mare punctaj din istoria republicii.
Ea este orfană şi Metias - fratele ei mai mare este tot ce i-a mai rămas. Din pacate acesta este ucis. Când fratele ei este omorât , lui June i se da voie sa intre in fortele militare cu misiunea de-al captura pe Day, cel mai cautat criminal din republica şi principalul suspect pentru moartea fratelui ei. Nu vă spun mai multe pentru că vreau să citiţi cartea. Mie prsonal nu mi-s-a părut a fii o carte predictibilă. Pur şi simplu nu mă aşteptăm la anumite evenimente. Elmentele care o fac pe June să-şi schimbe atitudinea faţă de Republică, sunt două secrete: unul are legatură cu trecutul ei (fapt care o afectează puternic) al doilea are legătură cu populaţia şi sistmul ce o înconjoara.
Mi-a plăcut de ea, este un personaj de-a dreptul înteligent, hotârât, puternic şi blând. Plus, că  are şi-o gândire rapidă şi logică. 



- Day:


 Este personajul masculin. Seducător, puternic şi luptător. El este convins de foarte mult timp că tot ceea ce se întâmplă în jurul lui este râu. 

Cât despre stilul de scriere al autoarei.  În caz că nu ştiaţi această reueşeşte să scrie dintr-o prespectivă duală, extrem de bine. Punând în valoare două personaje cu prespective - pe care eu le-am găsit destul de distincte - cel putin la începutul cărţii. Nu există capitolul 1, 2,  titlu fiecărui capitol este: June sau Day M-a impresionat uşurinţa, şi naturaleţea lui Marie de a trece de la un personaj la altul.


Concluzie:



Acest roman distopic m-a captivat şi m-a făcut să-mi doresc cu nerăbdare să ajung la a doua carte din serie, ca drept dovadă vă spun că l-am terminat de citit  în cinci zile. Ceea ce e un record personal pentru mine, fiind în spaniolă. Are o doză subtilă de romantism tipică adolescentină. Are suspans din plin.
Cartea are un singur minus. Autoarea nu prea ne dezvăluie mai nimic despre cum s-a format Republica. Dar, ştiţi cu o serie bună, nu dezvăluie absolut totul din prima carte. :)


Puncte forte:

 - Personaje perfecte cu atitudini corespunzătoare.
- actiune rapidă, supans, plus mister şi un pic de romance


Puncte slabe:


 Lipsa câtorva detalii legate de lumea creată de autoare.






6 comentarii:

  1. Au aparut celelalte volume in romana? (Ma refer la volumele 2 si 3)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. (Din nou scuze) în Octombrie anul acesta în America a apărut vol. 4, Rebel, poate, apare și la noi.

      Ștergere
  2. Cand apare volumul 3 ( champion) in romana ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A apărut deja, scuze. Nu mai prea intru des pe blog.

      Ștergere
    2. Anul ăsta în America a apărut și vol. 4 Rebel, poate se traduce și la noi.

      Ștergere